Блог

Милчо Велјаноски
Расправата за семејните вредности и апотеозата на семејниот морал најдобро се перцепираат кога истовремено чекаш со месеци да го запишеш детето во градинка. Ништо не ја одразува општествената грижливост за...
Александар Апостоловски
Српскиот фармацевтски гигант „Галеника“, која за три години загуби 100 милиони евра, за време на најголемата деловна агонија, од приватната ливница „Јеремиќ“ нарачуваше 11 скулптури, за неверојатни два милиони евра,...
Милчо Велјаноски
Тарчуловски има историска шанса својата симболика и авторитет на херој да ја искористи кон рицарски повик за национално и етничко помирување, за згаснување на наметнатиот конфликт и за повикување на...
Александар Апостоловски
Жими сите седум офанзиви, Игманскиот марш, Ричард Бартон и Едвард Кардељ, баш се изнаспав. Што ли прават моите народи и народности после толку години? Го чуваат ли братството и единството,...

Александар Апостоловски
Расипаните бриселски бирократи направија се за да ја исцрпат српската делегација, па место во фотелји, ги сместија во некакви дрвени столици, за што побргу да попуштат, да се вкочанат, да...
Георги Димитров
Ќе го сретнев еднаш во две години некаде на сред пат или во град, секогаш забрзан и спремен само во два три збора да те потсети каде сме застанале со...
Александар Апостоловски
Како рајскиот остров за складирање и трансфер на нашите пари, стана последна одбранбена линија во поморската битка за српското, национално богатство. За оние, кои што последните триесетина години спиеле на...
Милчо Велјаноски
Постои едно интимно правило и сфаќање на владеењето на правото за македонски услови – законите да важат за сите, освен за самиот себе. Тоа се прифаќа со таков пиетет што...
Милчо Велјаноски
Граѓаните во паника, продажбата на млеко преполовена - го добивме државниот непријател број еден: Aфлатоксинот. Психолошка дисторзија и хичкок тензија во општеството. Преплашените граѓани во своите најцрни кошмари се гледаат...
Георги Димитров
Два метри висок и сув, по малку буце што стално пази на исхрана, на салцето натепал плочки, а во мислите му е само Скопје и .....ништо више. Јани. Јани Трајановски....